Browsed by
Tag: pogoplug

Enable Built-in Wifi on Pogoplug v3/Oxnas Running Debian Squeeze

Enable Built-in Wifi on Pogoplug v3/Oxnas Running Debian Squeeze

I’ve not had much luck with the Pogoplug lottery. With archlinux EOL on the oxnas Pogoplugs, I’ve been Debian Squeeze with the latest archlinuxarm kernel: 2.6.31.6_SMP_820

Turns out my Pogoplug Biz had a built in wifi, but getting it to work wasn’t straightforward.

These are the steps I remember off the top of my head.

It’s worth installing:

[email protected]:$ sudo apt-get install pciutils iw wireless-tools

Make sure you do indeed have a PCIe wireless card:

[email protected]:$ lspci
00:00.0 Network controller: RaLink RT3090 Wireless 802.11n 1T/1R PCIe

In my case the card wasn’t loaded correctly (it didn’t show in the output of ifconfig).

Although the device didn’t show in ifconfig, it did show in iwconfig as ra1.

ifconfig ra1 up gave me a controls permission error.

I followed these instructions:

mount -t ubifs -o ro ubi0:rootfs /tmp/ce
sudo mount -t ubifs -o ro ubi0:rootfs /tmp/ce
sudo mkdir /etc/Wireless
/bin/cp -rfv /tmp/ce/etc/Wireless/RT2860STA /etc/Wireless
sudo /bin/cp -rfv /tmp/ce/etc/Wireless/RT2860STA /etc/Wireless
sudo nano /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules

Nothing was working so I restarted out of frustration.

[email protected]:$ lsmod
cfg80211 85932 1 rt3390sta

Looks good. Issued:
modprobe cfg80211

Now for the first time I think I could bring the interface up without errors:
sudo ifconfig ra1 up

And I could scan for networks:

iwlist ra1 scanning

Now the most painful part, actually getting it to connect to your wireless network!

ifconfig ra1 up
sleep 3
iwpriv ra1 set WpaSupport=0
iwpriv ra1 set WirelessMode=Managed
iwpriv ra1 set WirelessMode=7
iwpriv ra1 set AuthMode=WPA2PSK
iwpriv ra1 set EncrypType=AES
iwpriv ra1 set SSID="MySSID"
iwpriv ra1 set WPAPSK="MyPassword"

sleep 1
dhcpcd ra1

Here the most important line was the WpaSupport=0. Before that the interface would come up but not connect to the access point. Note, the SSID and Password are in quotes – I saw many places saying they should be unquoted but this worked for me.

Finally, the WirelessMode=7 refers to a mixed n/g network. I’m not sure this line is even needed.